Mare Digitale

digital creative

Levende Letters, Opvallend,

28 okt 2014;

Notitieboeken: ik ben er verslaafd aan. Een mooi omslag en splinternieuwe, onbeschreven pagina’s … smullen! Een nieuw notitieboek is vol van beloftes, van dingen erin schrijven, er mee doen. Er zijn vele manieren om een notitieboek te gebruiken! Dit zijn mijn favoriete 14 manieren.

1. ‘Gewoon’ dagboek

Dagboekschrijven ordent gedachten en geeft een plek om blijdschap, vreugde, maar ook verdriet en frustraties te uiten. Lifehacker.com over de voordelen van dagboekschrijven →

notitieboekjes-3

2. Dagboek in de trein

Om tijdens de treinreis te kunnen schrijven. Mijn ervaring leert dat de stoel direct aan de linkerzijde van het gangpunt en de stoel aan de rechterzijde helemaal bij het raam daarvoor het geschiktst zijn, omdat ik met rechts schrijf en mijn arm zo alle ruimte heeft. Daarmee is de helft van de stoelen in de trein geschikt om in te zitten om te schrijven. (Als ik op een warme dag niet aan de zonkant wil zitten, is een kwart van de stoelen geschikt om te schrijven.)

3. Bucketlist

Een notitieboek voor het maken en uitvoeren van een bucketlist. Met item 1: het maken van een bucketlist 😉 De pagina’s daarna kunnen dienen om een weggestreept item te beschrijven. Waarom stond het op de bucket list en is het geworden wat je er van verwachtte? Wat heb je ervan geleerd of er door ervaren?

notitieboekjes-4

4. Nieuwe verhalen en schrijfoefeningen

In de treinreis van en naar werk heb ik een apart notitieboek mee voor inspiratie voor nieuwe verhalen. Er staan brainstorm in, losse zinnen inspiratie, de eerste tekenen van een plot die ik vervolgens uitwerk tot een compleet plot voor een nieuw verhaal. Verder gebruik ik het ook om een situatie in verschillende perspectieven en stijlen te schrijven, als stijloefening.

5. Dagboek over treinreizen

Deze is voor de treinliefhebber en bevat per treisreis bijvoorbeeld: het soort trein, treinnummer, ritnummer, aantal bakken, tijd van vertrek en aankomst en waar. Het notitieboek wordt zo je eigen punctualiteitsrapport. Verder leuk: aparte of bijzondere mensen naast je of verderop in de trein, voorvallen die het noemen waard zijn en algemene, dagelijkse treinbelevenissen.

6. Tijddagboek

Deze vind ik met name voor het werk interessant. Hoeveel tijd ben je kwijt met onderbrekingen? Hoe ga je daar mee om? Hoeveel tijd verlies je met onbelangrijke taken? Besteed je genoeg tijd aan leuke en belangrijke taken?

7. Morning pages

Julia Cameron maakte deze pagina’s bekend in haar boek The Artist’s Way. Het idee is om ’s ochtends te zitten en drie pagina’s met de hand te schrijven. Daarbij is niets fout – schrijf alles wat er in je op komt, vul drie pagina’s en stop dan. Julia Cameron over Morning Pages →

8. Uitgaven bijhouden

Met een pinpas is geld sneller uitgegeven dan in cash. Een uitgavenboekje kan helpen een overzicht te krijgen, waardoor je na een periode van tijd ritmes en patronen in je uitgaven kan zien. Een handig hulpmiddel als je geld wilt besparen.

notitieboekjes-1

9. Gezinsdagboek

Uit het boek Een groots en meeslepend leven van Lou Niestadt; een gezinsdagboek “is bedoeld om van alles in te delen. Van kattebelletjes tot grote wensen.” Bijvoorbeeld: top-10-lijstjes, inspirerende quotes, fotoverhalen, tekeningen, excuses, harten onder riemen en lieve smsjes en whatsappjes om te bewaren.

10. Het weer

“Het regent bijna nooit – dus ga toch fietsen!” schrijft Gerard Poels op hetregentbijnanooit.nl. Het idee is om elke dag van elke fietsreis van/naar werk/station/afspraak bij te houden of het regende of niet. Met zelf te maken maandelijkse analyses er is na een jaar maar één conclusie te trekken: het regent bijna nooit!

11. Eén zin per dag

Niet genoeg tijd om uitgebreid in een dagboek te schrijven? Doe dan een zin per dag! Zelf met maar één zin per dag heb je na een jaar een mooi overzicht. Daarnaast zijn er speciale notitieboeken waar je voor elke dag van het jaar gedurende vijf jaar een zin kan schrijven. Op die manier zie je ook hoe de dag van vandaag een jaar geleden eruit zag.

12. Uitstallen

Gewoon, om het notitieboek mooi te laten zijn. Coverporn!

notitieboekjes-2

13. Inspirerende quotes

Een notitieboek speciaal voor inspirerende quotes, opbeurende, hoopvolle, grappige quotes. Ik schrijf mijn quotes in een notitieboekje van Flow Magazine. In plaats van vooraan te beginnen, schrijf ik elke quote op een willekeurige plek. Op die manier staat elke quote in een andere context en is het lezen ervan verrassend en een feest van herkenning tegelijk.

14. Een nieuwe taal leren

Tijdens mijn Franse les schreef ik alles op A5-multomap-blaadjes, om uiteindelijk de drie jaar in twee multomappen helemaal compleet te hebben. Er staan woordenlijsten in, grammatica-regels, uitdrukkingen, zinnen, maar ook de lesstof tijdens specifieke lessen. Als ik het teruglees, komt de kennis snel weer naar boven!

Fotobronnen