Mare Digitale

digital creative

Hoe lees je meer boeken en verklein je je Tsundoku (Japans voor stapel ongelezen boeken)? Austin Kleon, auteur van het boek Steal Like an Artist, geeft tips. Deze helpen hem om meer dan 70 boeken in het jaar te lezen, een persoonlijk record.

  1. Doe die telefoon weg! (En zet je computer en televisie uit.)
  2. Stel een budget in en koop die boeken die je echt wilt lezen. Maak een boekenstapel op een plek waar je elke dag vaak langsloopt.
  3. Zorg dat je altijd een boek bij je hebt. (Of een e-reader met downloads. Liever geen smartphone, die leidt af.)
  4. Als je van een boek niet blij wordt of er niets uit leert, stop dan direct met lezen. Het door de kamer gooien kan je helpen er afscheid van te nemen.
  5. Plan minimaal 1 uur per dag voor non-fictie-lezen. Een woonwerk-treinreis of de lunchpauze is hier bijzonder geschikt voor.
  6. Ga 1 uur eerder naar bed en lees een fictie-boek. Dan slaap je ook beter. (Het blauwe licht van een smartphone of tablet is niet bevorderlijk voor de nachtrust.)
  7. Schrijf over de boeken die je leest en deel dit met anderen. Zij komen vaak met tips voor volgend te lezen boeken in dezelfde categorie. (En wees open en nieuwsgierig naar een diversiteit aan boeken. Werkt stimulerend!)

Vervolgens: lees overal, waar je ook bent, hoe kort de (wacht)tijd ook is. Vul alle verloren momenten met lezen en breek je eigen persoonlijk record!

read-everywhere