Mare Digitale

digital creative

Als lezer van onconventionele IJslandse boeken moet je er snel bij zijn: de IJslandse uitgeverij Tunglið (“maan” in het Nederlands) drukt alleen ’s nachts tijdens volle maan. De verkoop van de 69 gedrukte exemplaren is ook alleen die nacht … daarna worden alle onverkochte boeken verbrand. Met Franse cognac, dat dan weer wel.

De boeken, en het verhaal van de auteur, leven voor één nacht. De volgende ochtend gaat iedereen verder waar hij gebleven was, alsof er niets is gebeurd.

Volgens uitgever Dagur Hjartarson biedt Tunglið tegenwicht tegen het eeuwige boekenleven dat een gemiddelde uitgever belooft. Het wil de kracht van het moment laten zien. Hjartarson bij Grapevine (een IJslandse online publicatie): “De rol van Tunglið is om in het moment te zijn en dan te verdwijnen”.