Mare Digitale

digital creative

Cijfers, Opvallend,

18 mrt 2014;

Een Sudoku met minimaal 17 ingevulde cijfers leidt tot maar één oplossing. De vraag daarop was: zijn er ook puzzels met 16 ingevulde cijfers en één oplossing? Een jaar onderzoek met een ingewikkeld computermodel leidde tot het antwoord: er zijn minimaal 17 ingevulde cijfers nodig.

In de 9 x 9 vakjes van een Sudoku puzzel moet elk vierkant, elke rij en elke kolom alle cijfers van 9 bevatten. Een andere, ongeschreven regel: er mag maar één oplossing mogelijk zijn. Sudoku-fanatici vonden eerder voorbeelden van puzzels met 17 aanwijzingen met één oplossing. Ze vonden er geen met 16 aanwijzingen en één oplossing; wel met 16 aanwijzingen en twee oplossingen. Dat suggereerde een minimum van 17 aanwijzingen, maar niemand heeft dat nog kunnen bewijzen. Tot nu toe.

Met een computermodel berekende Gary McGuire en zijn collega’s aan de University College in Dubles de miljoenen mogelijkheden van Sudoku’s met 16 ingevulde cijfers en de oplossingen. Conclusie van al het werk: het minimum is inderdaad 17.

Met 17 aanwijzingen is een Sudoku zeer moeilijk. De Sudoku in de krant heeft meestal 25 ingevulde cijfers – hoe meer cijfers, hoe makkelijker de puzzel.