Mare Digitale

digital creative

Opvallend,

06 mei 2014;

Het sprookje van Belle en het Beest kent meerdere verfilmingen, waarvan de Disney-versie wel de bekendste is. De film La Belle et la Bête uit 2014 bevat vele specials effects, prachtige kostuums en decors, maar het doet het oorspronkelijke kinderverhaal met enkele gewelddadige scènes geen goed.

De film lijkt in eerste instantie wel een kinderfilm. De introductie van het verhaal gebeurt met een handgetekend kinderboek, waaruit een moeder haar kinderen in bed voorleest. Het verhaal komt vanaf de aquarel-achtige tekeningen tot leven. Maar enkele gewelddadige scènes verderop in de film, waarin alle geweld zich ophoopt, zijn toch meer voor volwassenen. Deze Belle-verfilming is iets te beestachtig voor kinderen.

Het verhaal is goed uitgewerkt, en blijft redelijk dicht bij het oorspronkelijke sprookje. Als Belle’s vader gevangen wordt genomen door een vreselijk beest (gespeeld door Vincent Cassel) offert Belle (Lea Seydoux) zichzelf op, en wordt gevangen in het afgelegen kasteel van het beest. Deze was ooit een knappe prins, die alleen door ware liefde van het beestachtige uiterlijk verlost kan worden.

De film is een visuele traktatie met uitbundige decors, prachtige kostuums en specials effects. Zo is de omgeving van het kasteel een prachtig winterlandschap en zijn de binnenlocaties passend gemeubilieerd. De special effects zijn prachtig in de echte beelden verwerkt: de vervormde hondjes passen perfect in de echte beelden. De special effects vertellen ook de voorgeschiedenis van het Beest, als Belle droomt over zijn liefdesverhaal. De film besteedt zeer veel aandacht aan de voorgeschiedenis; niet alleen die van het Beest, maar ook hoe Belle’s vader en zijn gezin door onfortuinlijk toeval aan lager wal raken en op het platteland moet gaan wonen. De special effects geven een fantasie-achtige, dromerige sfeer aan de film.

Maar door diezelfde mooie ingrediënten schiet de ontwikkelende relatie tussen Belle en het Beest te kort in de film. Het Beest lijkt nauwelijks iets te doen om Belle voor zich te winnen. Belle verandert van een meisje dat op het platteland genoegen lijkt te nemen met klein geluk, in een wat meer verwend nest in het kasteel van het Beest. Het doet het karakter van Belle geen goed.

Het is een film met spectaculair beeld, waar de verhaallijn aan ondergeschikt lijkt te zijn. Maar wie de doelgroep is, is niet duidelijk. Het is geen kinderfilm.