Mare Digitale

digital creative

Opvallend,

29 jul 2014;

Aan de kust van Cornwall, in het zuidwesten van Wales, is een stuk strand waar constant Lego-steentjes aanspoelen. Een geduldige strandjutter kan er kleine flippers of een plastic draak vinden. Dat allemaal door een schipbreuk in 1997 waarbij 4,8 miljoen stukjes Lego in de oceaan verdwenen.

Een voor een komen de stukjes nu aan de kust. 418.000 flippers, 33.941 draakjes, 13.000 harpoenen, 97.500 duiksetjes, 4.200 zwarte octopussen; vooral die laatste zijn in trek bij verzamelaars. “Een octopus of een draak is hier de heilige graal,” zegt Tracey Williams, lokale verzamelaar, bij de BBC. “Ik weet slechts van 3 gevonden octopussen, en een daarvan vond ik in een grot bij Challaborough, Devon.”

Speelgoed, maar ook troosteloos verhaal

Het aanspoelen van de vele kleine stukjes speelgoed heeft iets grappigs in zich. Tegelijk is het ook onderdeel van een troosteloos verhaal: de grote hoeveelheid plastic in de oceaan. Met de legocontainer kwamen ook 61 andere containers in de zee terecht; en dat is slechts weer een kleine hoeveelheid vergeleken met de 675 tot 2683 zeecontainers die elk jaar in zee verloren gaan. Het plastic is dodelijk voor vogels, vissen en ander zeeleven. De oceanen zitten zo vol met plastic dat wetenschappers van 99,9% ervan niet weten waar het is.

Een piepklein deel van het plastic uit de zee ligt op het strand bij Perranporth in Cornwall. Alhoewel, een flipper die waarschijnlijk uit voorgenoemde container kwam, is in Melbourne gevonden. Na de 17 jaar sinds de schipbreuk kunnen de steentjes theoretisch op elk willekeurig strand aanspoelen. De vonst van een zwarte octopus maakt je een lokale held in Perranporth.