Mare Digitale

digital creative

WordPress komt standaard met een hoop algemene instellingen, waaronder een blogbericht en een reactie. Maar begin bij een nieuwe installatie niet meteen met bloggen! Door deze instellingen te veranderen, maak je je blog al bij het begin een stuk beter.

Onderschrift

Stel het onderschrift van je blog in. Die is standaard (bij een Engelse installatie) “Just Another WordPress Blog”. Het haalt je bezoekers nu niet echt over om je blog te gaan lezen 😉 Ga naar Instellingen > Algemeen (Settings > General) om de ondertitel te wijzigen.

Eerste bericht verwijderen

Verwijder het eerste bericht, de eerste reactie en de standaardkoppelingen (tenzij je die laatste juist wil bewaren). Ze dienen geen specifiek doel, dus weg ermee! En die eerste pagina kan ook de prullenbak in. Schoon beginnen!

Akismet activeren

Sta je reacties op je blog toe? Activeer dan Akismet, tegen spamreacties. Het is een van de beste WordPress-plugins om spam tegen te gaan. Ga naar Plugins en activeer de plugin.

Tijdzone instellen

Stel de tijdzone in. Het kan verwarring voorkomen en zal WordPress helpen de uitgestelde berichten op de juiste tijd te publiceren. Ga naar Instellingen > Algemeen (Settings > General)

Categorie ‘Geen categorie’

Verander de standaardcategorie, bij de Engelstalige installatie is dat ‘uncategorized’. Geen aantrekkelijke titel voor bezoekers om berichten uit die categorie te gaan lezen. Verander de naam (en de ‘slug’) via Berichten > Categorieën) (Posts > Categories)

Privacy-mogelijkheden

Stel privacy-mogelijkheden in. Als je je blog nog niet publiekelijk wilt maken, stel dan de optie ‘Ask search engines not to index this site’ bij Instellingen > Privacy. Zo indexeert Google (en consorten) je blog nog niet en blijft je blog nog onbekend. De website ‚echt’ online zetten? Dan kan het vinkje weer weg!

Thema instellen

Kies een thema. Het standaard-thema van WordPress is mooi, maar bezoekers zullen het direct als een standaardblog herkennen. Er zijn via internet duizenden gratis en betaalde thema’s te vinden. Installeer het gekozen thema via Weergave (Theme).

Permalinks

Stel de permalinks in. Standaard geeft WordPress urls als blog.com/p?=2. Voor zoekmachines is het dan lastiger om de pagina te indexeren en het geeft bezoekers geen informatie over de soort pagina die ze lezen. De permalinks zijn op verschillende manieren in te stellen via Instellingen > Permalinks (Settings > Permalinks). Voor een blog wordt vaak gekozen voor de ‘jaar, maand, dag en naam’-structuur, voor een gewone website alleen de naam van het bericht direct achter de url.

Bloggen!

Daarna: ga bloggen en geniet van WordPress!

Fotobron