Mare Digitale

digital creative

Opvallend, WPWebwords,

07 okt 2014;

#, #

Net als internetgebruikers worden ook scammers slimmer. Een gemiddelde internetgebruiker reageert niet meer op emails van vreemden. Cybercriminelen reageren daarop en proberen je nu via je vrienden op te lichten.

Het gaat dan om een bericht van een vriend, vaak via mail of Facebook, waarin diegene vertelt in een ver land te zijn beland, niet weg te kunnen komen en geld te willen lenen voor een ticket naar huis. Het is een nieuwe manier van een online crimineel om geld binnen te krijgen.

Mijn email is niet gehackt (en gelukkig maar), maar het zou je maar overkomen, dat je vrienden denken dat je in nood zit, alleen maar omdat een hacker ze geld wil aftroggelen. Dat ik niet gehackt ben, wil niet zeggen dat ze het niet proberen. Er komen regelmatig mailtjes binnen die verdacht veel op mails van Google lijken. Het verschil zit ‘m in de details. Zo’n mailtje komt van google@account.mail.com. Vervolgens lijkt de webpagina veel op het origineel. Hackers kopiëren namelijk de broncode inclusief beeld van Google. Het adres verraadt het, en anders wel links die onderaan staan. In de mail die ik onderzocht, ging het om een Poolse Google site, maar de links naar andere diensten van Google verwezen naar de Nigeriaanse Google. Catcha, Nigeriaanse* hacker!

Dimitri Tokmetzis van De Correspondent ging achter de identiteit van Nigeriaanse hackers aan… maar of het nu zeker is dat deze gasten het zijn? De Correspondent – Maak kennis met de Nigeriaanse prins die jou wekelijks mailt dat je de loterij hebt gewonnen

Voorkomen

  • Google vraagt nooit via mail of telefoon om je inloggegevens;
  • Log alleen in op mail.google.com (zelf intikken) en check het slotje dat het een beveiligde verbinding is;
  • Klik niet op mails van google@account.mail.com of andere mails van Google zonder @google in het adres;
  • Laat niet al je social media accounts naar 1 emailadres verwijzen en gebruik niet alleen gmail-adressen, maar ook van je internetprovider en mogelijk eigen domeinnamen. Dat maakt de kans stukken kleiner dat al je accounts worden gehackt;
  • Gebruik nergens hetzelfde wachtwoord (maak het liefst een algoritme voor een goed te onthouden, maar ingewikkeld wachtwoord**) en gebruik je gmail-wachtwoord al helemaal nergens anders;
  • Voorkom dat bij een hack al je emails en contactgegevens weg zijn, maak een kopie van je gmail-account.

Gehackt? Lees bijvoorbeeld Softonic – Mijn Gmail-wachtwoord is gestolen, wat nu?

Algemene noot

Dit artikel ontstond door een spammail in mijn gmailaccount. Ik wilde weten wat het was en hoe ik hacken kan voorkomen. Er wordt al genoeg over geschreven, maar er is veel mee te verliezen en er staat veel op het spel. Dat kun je niet vaak genoeg horen. En het is een reminder voor mezelf, dat ik regelmatig mijn data bij Google op mijn computer en back-up moet zetten.

Voetnoten
* Het zijn niet alleen Nigeriaanse hackers, maar het merendeel van de hackers die deze manier gebruikt, opereert vanuit Nigeria.
** Een algoritme kan bijvoorbeeld bestaan uit een makkelijk te onthouden woord, een cijfercombinatie met een leesteken en een aantal letters uit de naam van de website. Bijvoorbeeld: Hacker!85ama voor een amazon-account

Bronnen