Mare Digitale

digital creative

Magna Carta: 800-jarig document spreekt tot verbeelding

Levende Letters, Opvallend,

10 feb 2015;

Het document is 800 jaar oud, krijgt een eigen expositie en een documentaire: de Magna Carta (grote oorkonde in Latijn), een handvest uit de middeleeuwen over vrijheid en rechtspraak. Waarom een antiek document nog steeds tot de verbeelding spreekt.

“Vrijheid vragen is zó vorige eeuw.”

Het had een quote van dit jaar of vorig jaar kunnen zijn, maar het is er een uit de 14 eeuw. De uitspraak komt uit de onderhandelingen tussen de toen, niet-populaire koning John van Engeland en zijn rebellerende leenmannen in een district aan de oever van de Theems.

De Magna Carta vormde een korte-termijnoplossing, maar het bereikte veel meer: het legde de basis voor democratie over de hele wereld. Het zette het principe neer dat iedereen, ook de koning, aan de wet moet voldoen, en dat alle “vrije mannen” het recht op rechtspraak en een eerlijk proces hebben. De Magna Carta is niet wijd bekend, het verdrag duurde ook maar een paar maanden en gold voor een beperkt aantal mensen.

De ideeën eruit – democratie, vrijheid en mensen rechten – zorgen er echter 800 jaar na de ondertekening nog steeds voor dat het een symbool voor vrijheid is. “Mensen zien het als de basis van democratie”, zegt Julian Harrison, curator van middeleeuwse en vroegere manuscripten bij de British Library, bij OZY.

Vier exemplaren over voor 800e verjaardag

De 800e verjaardag van de Magna Carta wordt uitgebreid gevierd in Groot-Brittannië. Van de originele Magna Carta uit 1215 zijn nog 4 exemplaren over. De British Library stelt zijn 2 exemplaren tentoon tijdens de expositie Magna Carta: Law, Liberty, Legacy, van 13 maart tot 1 september 2015. Daarnaast zijn er in Groot-Brittannië meerdere exposities, documentaires en verdere evenementen rondom de oorkonde.