Mare Digitale

digital creative

Schrijven kan soms zo moeizaam zijn dat ik het, buiten mijn werk om, dagen laat liggen. Echt efficiënt is dat niet: juist door te blijven schrijven, bouw je op, tot een moment dat het makkelijker gaat. Henri Junttila laat op WriteToDone.com gewoontes voor efficiënt schrijven zien. De belangrijkste: blijf schrijven!

1. Blijf schrijven!

Schrijf dagelijks en schrijf vaak, en maak tijd voor schrijven, bijvoorbeeld in de vroege ochtend (zogeheten morning pages). Ook al weet je niet om over te schrijven, ga zitten en schrijf.

2. Structuur

Maak een structuur voor je stuk (dit is overigens handiger voor non-fictie dan voor fictie), als kapstok bij het verdere schrijven.

3. Schrijf het concept

Schrijf met de structuur het concept, maar ga nog niet verbeteren en aanpassen. Zorg dat alles eerst op papier komt; laat je niet tegenhouden door fouten of kromme zinnen.

4. Herschrijf

Slaap een nacht (of twee) en begin dan met het herschrijven van het concept. Laat ook tussen herschrijfrondes een nacht zitten.

5. Heb vertrouwen

Blijf vertrouwen hebben. Ieder begin is moeilijk, zowel dat van een carrière als van een begin van een nieuw stuk. Vecht tegen alle demonen die opkomen! Schrijven is niet makkelijk. Blijf schrijven en herschrijven. Ik struikel in het begin van een artikel altijd over de eerste zin, de eerste alinea. Maar ik weet ook dat als ik volhoud, uiteindelijk de eerste zin of alinea toch goed uit mijn pen vloeit.

6. Lees

Blijf lezen. Blijf opletten hoe anderen schrijven, wat hun ‘stem’ is. Wat vind je bijzonder? Wat trekt je aan? Houd het bij je ter inspiratie.

Je verhaal of stuk verdient het om op papier te staan en een geluid te krijgen!

Bronnen

Bron: Write to Done
Beeld: Jeffrey James Pacres