Mare Digitale

digital creative

Natuur, Opvallend,

22 sep 2015;

De aankomende volle maan, in de nacht van 27 op 28 september, is een bijzondere volle maan. Het is niet alleen een supermaan, maar er vindt ook een maansverduistering plaats. Dat is hopen op een onbewolkte nacht om geen oog dicht te doen!

De supermaan en maansverduistering gebeuren in de nacht van zondag 27 op maandag 28 september tussen 04.11 en 05.27 uur. Het hoogtepunt, met een rode maan, is om 04.48 uur. De maan staat dan op 24 graden hoog op het west-zuidwesten.

Een supermaan is een maan die groter lijkt dan normaal. Het is helaas nauwelijks voor het blote oog zichtbaar, maar wel met telescopen. De maan is 14% groter dan normaal, en het natuurverschijnsel komt door de ellips-vormige baan van de maan om de aarde. Deze zorgt ervoor dat de maan soms dichter bij de aarde staat. Een supermaan komt ongeveer eens in het jaar voor.

Een maansverduistering is spectaculair: de volle maan verdwijnt achter de aarde, waardoor het niet zichtbaar is. Toch valt een beetje licht door de atmosfeer van de aarde, wordt gebroken en komt dan op de maan. Hierdoor is de maan in het rood gehuld. Een totale maansverduistering geheel zichtbaar is zeldzamer dan een supermaan. Na deze verduistering is de eerstvolgende totale die geheel zichtbaar is, in 2029.