Mare Digitale

digital creative

“Laat me je boekenkast zien, de ideeën die je één voor één gedurende jaren hebt verzameld, de verandering in je perspectief op de wereld. Niet de browsergeschiedenis op je computer, maar de boeken die je kocht, die je vasthoudt, leest, neerzet een deelt.” Zo leidt Seth Godin een blogpost in over the patina of books and the magic thrill of a new idea.

Ik vond het zo prachtig omschreven. Boeken zeggen veel meer over je dan internetgebruik. Boeken staan niet zomaar in de boekenkast. Ze raken je, ze doen iets met je. Het merendeel van het internetgebruik is slechts vluchtig.

Elke boekenkast vertelt het verhaal van zijn eigenaar. Een volle boekenkast is niet zomaar opgebouwd; niet in een dag, niet in een week, niet in een maand. Het heeft jaren nodig. En een boekenkast laat ook de veranderingen in je leven zien. Het geeft, zo zie ik het, je ziel weer.

Bij mijn jaarlijkse opruiming* heb ik ook weer al mijn boeken door mijn handen laten gaan. Zoals een editie van Winnie de Poeh, naverteld door Nienke van Hichtum en waarschijnlijk uit de jaren ’50 of ’60 (er staat helaas geen datum in het boek), gekregen van oma. Of zoals één van mijn favorieten die ik echt elk jaar herlees: Een schitterend gebrek van Arthur Japin. Elk boek in mijn kast heb ik minimaal 2 keer gelezen; de meerderheid meer dan 5 keer. Dat zijn de blijvers 🙂

Een boekenkast is ook een blik terugwaarts in je leven, wat ik als kind leuk vond om te lezen, waar ik van genoot, welke boeken ik als tiener en twintiger bij me had, en welke de opruimingen overleefd hebben en waarschijnlijk nog wel 10 jaar bij me blijven. En elk nieuw gekocht boek voegt een hoofdstuk aan mijn lezende leven toe. Pas gekocht, nog niet gelezen, biedt het een oneindig grote belofte van fijn leesplezier, nieuwe mogelijkheden en inzichten.

Ik vind het nog steeds grappig: dat ik als webmanager zo’n grote boekenwurm ben. Gniffelend begin ik dan ook het volgende boek op mijn nachtkastje te lezen** en waan me in een wereld zonder bits, bytes en internet, in een wereld die op dat moment alleen in mijn hoofd bestaat.

* Bij deze jaarlijkse opruiming heb ik het voor elkaar gekregen om 1,2 meter aan boeken naar de kringloop te brengen. Pijnlijk, maar noodzakelijk, want mijn kasten puilden uit. Nu is er weer ruimte voor nieuwe hoofdstukken!

** Eavesdropping on Jane Austen’s England 🙂