Mare Digitale

digital creative

Je leert het vroeg als redacteur of journalist: show, don’t tell. En ook dat kun je laten zien. “Vertel me niet dat de maan schijnt; laat me een schittering van haar licht op een glasscherf zien” ~ Anton Tsjechov.

Waar komt deze quote vandaan? Quote Investigator deed onderzoek naar de herkomst. Tsjechov deed deze exacte uitspraak niet, maar liet wel iets soortgelijks aan zijn broer, die literaire ambities had, weten:

“In beschrijvingen van de natuur moet je de kleine details grijpen, ze bij elkaar zetten, zodat als de lezer zijn ogen sluit, hij het beeld kan zien. Bijvoorbeeld, je hebt een maanverlichte nacht als je schrijft dat er op de rand van de molen een glasscherf ligt die als een kleine, heldere ster glinstert, en dat de zwarte schaduw van een hond of een wolf rollend als een bal voorbij kwam.”

showdonttell-large

Bronnen