Mare Digitale

digital creative

Hoe veel ik ook van digitaal houd, ik kan geen afscheid nemen van ‘ouderwets’ pen en papier/notitieboek. Chad Hall combineert met The Medium Method de kracht van beide om effectief notities te maken.

Voordelen

Digitaal: synchronisatie

Op digitaal vlak is notities bijhouden heerlijk! De hoeveelheid apps en programma’s waarmee je notities kunt opslaan, is eindeloos. Datzelfde geldt ook voor je to-do-lijst of voor reminders. En vaak kun je de inhoud ook op al je devices laten synchroniseren.

Papier: focus

Schrijven met de hand, op papier, heeft weer als voordeel dat je je beter kan focussen en sneller ideeën kwijt kan. Het helpt je ook om effectiever te leren en te onthouden.

Hoe kun je beide voordelen optimaal gebruiken? Zo werkt het:

  • Kies een “hoofd”-notitieboek: dit is de ruggengraat van het idee. In dit papieren notitieboek schrijf je dagelijks alles op wat je bedenkt. Van ideeën, mogelijkheden, schetsen, ontwerpen, taken tot losse zinnen. Hall stelt voor om hier een post-it in te plakken voor last-minute to-do’s.
  • Neem een “reis”-notitieboek: een kleiner papieren notitieboek dat makkelijk in je tas of broekzak past. Snel een idee opschrijven om deze later in je hoofdnotitieboek over te nemen!
  • Een digitale agenda/takenkalender: waar je to-do’s, afspraken, verjaardagen en dergelijke in combineert. Aan het einde van elke dag neem je to-do’s en taken uit je hoofdnotitieboek in deze digitale variant over.
  • Een digitale opslag voor de lange termijn: gebruik bijvoorbeeld Evernote of OneNote om de belangrijkste items uit je hoofdnotitieboek over te nemen en voor de lange termijn op te slaan.

Uitbreiding voor schrijvers/journalisten/redacteuren

Mijn eigen werkwijze komt een groot deel overeen met The Medium Method. Een Moleskine notitieboek dient als hoofdnotitieboek; een kleinere, rode variant voor in de trein; de app Todoist voor afspraken en deadlines; en Evernote als archief-opslag.

Ik heb een toevoeging op de methode voor schrijvers, journalisten of redacteuren: gebruik Evernote of OneNote ook voor nieuwe artikelen! Je kunt er makkelijk verschillende versies van een artikel in opslaan, idem voor research, en linkjes en bronnen zijn klikbaar. Daarnaast gebruik ik zelf ook Pocket, om interessante links in op te slaan en later mee aan de slag te gaan.