Mare Digitale

digital creative

Hete, zomerse dagen in Nederland kunnen soms zo benauwend zijn. De temperatuur is nog niet eens zo extreem hoog, 28, 29 graden, maar het voelt klam aan.

Waarom is dat zo? Dat ligt aan de manier waarop ons lichaam afkoelt. Zweet op de huid verdampt en dat zorgt voor verkoeling. Het is vergelijkbaar met het effect van een lichte bries op je huid. Maar als de luchtvochtigheid hoog is – na een flinke onweersbui mét hoge temperaturen – kan het zweet moeilijker verdampen. De lucht kan minder vocht opnemen. Resultaat: je lichaam heeft meer moeite om af te koelen, waardoor het extra warm aanvoelt. Op zulk soort momenten blijft het belangrijk voldoende water te drinken.

De gevoelstemperatuur bij het weerbericht (bijvoorbeeld bij Buienradar) geeft aan wat de gemeten temperatuur doe met weersomstandigheden, zoals wind of vochtigheid. Bij een luchtvochtigheidsgraad van 30% voelt de warmte zoals de gemeten temperatuur. Daarboven stijgt de gevoelstemperatuur ten opzichte van de gemeten temperatuur. Een Nederlandse zomer heeft een gemiddeld vochtigheidspercentage van 75% – 80%. De gevoelstemperatuur wordt dan zo’n 3 tot 4 graden warmer; uit de wind is dat nog meer.