Mare Digitale

digital creative

Opvallend,

25 okt 2016;

#, #

Er zijn soms van die dingen waar je niet van wist dat je ze wilde weten. Hoe het Noord-Koreaanse internet eruit ziet bijvoorbeeld. Een ‘beste van het web’-achtige nieuwsbrief leidde me naar een intrigerend BBC-bericht.

Er is nauwelijks iets over het Noord-Koreaanse internet bekend en er zijn maar een handjevol sites bekend die voor de buitenwereld zichtbaar zijn. De BBC schrijft over een lijst waaruit dat ook blijkt: er zijn slechts 30 sites voor ons te zien. Veel daarvan is – uiteraard – propaganda, maar er is ook wat over Noord-Koreaanse recepten en films te vinden. De lijst is uitzonderlijk: er wordt geen ruchtbaarheid gegeven aan de openbare sites. Per toeval worden ze ontdekt, of in dit geval achterhaald door een Amerikaanse programmeur.

Het internet in Noord-Korea: veel propaganda en activiteiten van de ‘Grote Leider’

Wat kom je op deze sites te weten over Noord-Korea? Veel van de sites zijn in Koreaans, maar sommige ook in het Engels. De BBC geeft voorbeelden:

  • Er is heel veel nieuws over de activiteiten van de ‘Grote Leider’. In hoeverre dat waar is, is niet onafhankelijk te achterhalen.
  • De websites zijn eenvoudig en niet-verfijnd. Ze zijn langzaam te laden. De sites kennen weinig verkeer, zijn slecht ontworpen en niet gebruikersvriendelijk.
  • Het geeft een “inkijkje” in de kunst en cultuur van het land. Cooks.org.kp toont beelden van recepten en een lijst van grote restauranten in Pyongyang (de hoofdstad).

Helaas vertelt het niets over het ‘intranet’ van het land. Voor bewoners zijn er flinke restricties op het gebruik van internet, blijkt uit het bericht van de BBC, maar verder komt er niets over naar buiten.