Mare Digitale

digital creative

Als ik aan webbezoekers denk, zie ik mensen voor me. Maar wij zijn niet de enige vorm van verkeer naar websites. Sterker nog: meer dan de helft van het internetverkeer komt van bots. En dat kan schadelijke gevolgen hebben, met potentiële fraude die in de miljarden dollars loopt.

Volgens onderzoek van Imperva, een webbeveiligingsorganisatie, komt het merendeel van het verkeer naar websites van bots. Bots zijn stukjes software die automatische taken uitvoeren. Ze indexeren bijvoorbeeld het internet om ons betere zoekresultaten voor te schotelen.

Bijna 52% van het webverkeer komt van bots. Daarmee komen ze zo veelvuldig voor in het digitale ecosysteem dat we ze niet kunnen weren. Net als mensen kunnen bots goede dingen doen, maar ze kunnen ook schade aanrichten.

Goede bots zijn bots die onze webervaring monitoren, verbeteren of het internet indexeren. Schadelijke bots zijn bots die webservers spammen tot ze de overweldiging van verkeer niet mere aankunnen (een ddos-aanval) of stelen analytische informatie via niet goed beveiligde websites. Schadelijke bots zorgen ook ongeveer $ 7 miljard per jaar aan potentiële online-advertentiefraude. Ze kunnen advertenties ‘bekijken’ en doen lijken alsof ze een menselijke bezoeker zijn, waarvoor betaald moet worden.

Het goede nieuws: het zijn net iets meer goede bots dan schadelijke bots. Het verkeer van goede bots nam vorig jaar toe; het verkeer van schadelijke bots bleef gelijk.