Mare Digitale

digital creative

Natuur,

07 mrt 2017;

#, #, #

Volgens de Washington Post stelt de regering Trump vergaande bezuinigingen op de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) voor. Maar elke Amerikaan (en wereldburger) profiteert van het werk van dit meteorologisch instituut. Marshall Shepherd, professor en internationaal expert op het gebied van weer, atmosfeer en klimaat, beschrijft bij Forbes het nut van NOAA.

1. Cruciale weerinformatie

Weersatellieten geven cruciale informatie aan onder meer vliegtuigen. Zonder die informatie zou een vliegtuig in een orkaan kunnen belanden. “Ze zijn de rookmelders in ons huis. Je weet dat ze er zijn, maar je geeft ze weinig aandacht totdat er brand in je huis is”, zegt Shepherd bij Forbes. Daarnaast gebruiken ook Europese meteorologische instituten de data van de satellieten in hun weersverwachtingen.

2. Onderzoek is geen overnight succes

Verbeteringen in weersverwachtingen ontstaan niet spontaan van de ene op de andere dag. Hoewel we vaak over de verwachtingen klagen als deze niet geheel blijken te kloppen, worden de weerberichten wel steeds nauwkeuriger. En daar profiteert bijvoorbeeld de landbouw van, en wij indirect met ons voedsel. Maar de verbeteringen ontstaan niet spontaan; daar zijn jarenlang blijvend onderzoek en aanhoudende ontwikkelingen voor nodig. “Zo’n beetje alles wat we van de atmosfeer en de oceanen op aarde weten, komt van decennialang blijven wetenschappelijk onderzoek gefinancierd door overheden”, zegt klimaatwetenschapper Daniel Swain op twitter.

3. Wetenschap voor praktijk in kustgebieden

Kuststeden en lokale gemeenschappen in kustgebieden hebben te maken met specifieke uitdagingen door de stijgende zeespiegel en andere gevolgen van klimaatverandering. Door de voorgestelde bezuiniging is er geen financiering voor het Sea Grant programma. Dit programma zorgt voor wetenschappelijk onderzoek, educatie en communicatie voor de praktijk in lokale kustgemeenschappen. Zo zoekt het onder meer naar zouttolerante gewassen en onderzoekt het hoe we verzilting van drinkwater in kustgebieden kunnen voorkomen.